04.jpg

Izara Aishah Hisham (lahir 28 September 1992) atau lebih dikenali sebagai Izara Aishah ialah seorang pelakon dan model wanita Malaysia dan bekas peserta Dewi Remaja 2009/10. Beliau mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 2011 dan muncul dalam beberapa drama, telefilem dan filem.

Kerjaya

Izara merupakan finalis Dewi Remaja edisi 2009/2010 yang turut disertai oleh Neelofa, Anzalna Nasir, Ramona Zamzam, Syatilla Melvin dan Azar Azmi dan telah memenangi tempat kedua (naib juara). Izara mula dikenali melalui drama Keranamu Laila dalam slot Zehra di TV3, dam popular menerusi drama Vanilla Coklat yang menggandingkannya bersama Aiman Hakim Ridza. Beliau memegang watak Azlin dalam siri Oh My English! yang disiarkan di Astro TVIQ.

Peranan filem Izara hadir pada 2013 apabila beliau menjadi bintang utama bersama Zizan Razak, Siti Saleha dan Usop Wilcha di dalam filem komedi pasca-apokalips adaptasi dari novel Zombijaya karya Adib Zaini terbitan Buku FIXI, KL Zombi arahan Woo Ming Jin yang ditayangkan pada 29 Ogos 2013, mengisahkan lima sekawan yang mempunyai impian dan cita-cita hidup yang tersendiri. Namun, segalanya menjadi porak peranda apabila sejenis wabak merbahaya yang menukarkan manusia menjadi zombi telah merebak di sekitar Kuala Lumpur.

Beliau mempunyai peranan pembantu sebagai Pemandu Pelancong dalam filem Gangsterock Kasi Sengat (2015) arahan sulung Soffi Jikan. Izara menjadi bintang utama bersama pelakon senior Zamarul Hisham membintangi drama adaptas novel Cinta Masam Manis untuk siaran di Slot Akasia TV3; beliau memegang watak sebagai Sarah, kepentingan cinta Johan lakonan Zamarul.

Izara memegang watak Eddie dalam filem aksi J Revolusi (2017) lakonan Zul Ariffin, Farid Kamil dan Fazura. Beliau bersama pelakon cilik Nur Qistina Raisah muncul bersama Zizan Razak dan Shaheizy Sam menerusi telefilem Baby Bro! arahan Ghaz Abu Bakar. Telefilem ini mengisahkan tentang kehidupan seharian dua orang pemuda, Joe dan Sham, yang mencari rezeki dengan cara tersendiri di kota Kuala Lumpur. Kehidupan mereka berubah serta-merta dengan kehadiran seorang bayi yang tidak diketahui dari mana asalnya, ia menemui penonton di Astro First Eksklusif pada 30 November 2017.

Beliau dan Zul kembali bersama dengan menjayakan peranan utama dalam drama Mr. London Ms. Langkawi di Astro Warna, memegang watak sebagai Nana.

Izara merupakan antara lima selebriti yang dipilih sebagai duta bagi kempen #ThroughTheLens anjuran AirAsia. Empat selebriti lain yang terlibat termasuk Alvin Chong, Elfira Loy, Juliana Evans dan Zahirah MacWilson.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.