Toyota GR Supra A90 Team Toyo Tyres D1 GP 2019 – guna kit Rocket Bunny, kedua seumpamanya di dunia

0

19

- Advertisement -

Awal minggu ini, pelumba Drift Jepun yang pernah memenangi D1 GP dan juga Formula D USA, Daigo Saito mendedahkan jenteranya untuk D1 GP musim ini iaitu Toyota GR Supra A90 yang disumbat enjin 2JZ-GTE 3.3 liter berkuasa 800 hp, serta dilengkapi kit badan lebar Rocket Bunny dari Tra Kyoto, digelar Pandem Supra.

Hari ini, akaun facebook Tra Kyoto mendedahkan bahawa sebuah lagi Supra A90 menggunakan kit badan sama untuk D1 GP 2019, tetapi kali ini milik pasukan Toyo Tyres. Kereta berkenaan nampaknya mengenakan kit badan hampir sama seperti Supra Daigo Saito – menampilkan bampar hadapan asal tetapi diubahsuai dengan pemadanan spoiler tambahan pada bahagian bawah, serta ruang roda hadapan dan belakang dilebarkan lagi dengan gaya Rocket Bunny, menampilkan rivet-rivet yang diserlahkan.

Manakala di belakang, spoiler seakan dari Porsche RWB diberikan dalam saiz yang sangat besar. Namun untuk Supra Toyo Tyres ini, ia direka dengan liang udara tambahan di bahagian panel bawah belakang pintu yang agak besar. Ia dilengkapkan dengan livery Toyo Tyres bersama set rim pelbagai jejari berbibir dari Rays Engineering untuk roda hadapan dan belakang.

20.jpg

Walau bagaimanapun, spesifikasi janakuasa kereta ini masih belum didedahkan. Jadi kami tidak mengetahui sama ada ia masih dijana enjin asal enam silinder sebaris turbo yang diambil dari BMW atau menggunakan enjin 2JZ dari Supra JZA80 sama seperti jentera Daigo Saito. Tetapi dengan pelekat HKS pada pintu dan bonet hadapan, kami rasa ia mungkin dikuasakan oleh enjin 2JZ.

Tiada nama pelumba pada kereta ini, namun pasukan Toyo Tyres dikenali dengan pemandu utama mereka iaitu Kawabata Masato – Juara D1 GP 2007/2013 dan Juara FIA Intercontinental Drift 2017. Adakah Nissan GT-R R35 Kawabata akan direhatkan tahun ini dan digantikan dengan Supra ini?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: