03.jpg

- Advertisement -

Dr. Soo Wincci (Cina: 苏盈之; pinyin: Sū Yíngzhī; lahir 26 Oktober 1985) merupakan seorang penyanyi, pelakon, pengacara dan model wanita Cina Malaysia. Soo dinobatkan Miss World Malaysia 2008 dan mewakili Malaysia dalam ratu cantik Miss World 2008. Pada tahun 2013, beliau telah dipilih oleh Hollywood Independence Critica sebagai Top 100 wanita yang paling tercantik di dunia. Beliau berkelulusan undang-undang dari Universiti Reading (UK), pemegang MBA dari Universiti Sunshine Coast dan pada masa ini juga seorang pelajar doktor falsafah PhD dalam bidang Pentadbiran Perniagaan di Universiti Terbuka Malaysia.

Beliau kini merupakan pemilik Beyond Artistes Sdn. Bhd.

2016–kini

Pada tahun 2016, beliau menstruktur semula syarikatnya Beyond Artistes dan menyelesaikan hutang konsertnya dengan tidak menerima pendapatan selama satu tahun. Beliau beraksi tanpa henti untuk membersihkan hutangnya dan berjaya menyelamatkan syarikatnya dalam masa kurang dari satu tahun. Syarikatnya kini berkembang. Beliau berjaya melengkapkan penyelidikan PhD dan meluluskan VIVA pada 31 Mei. Beliau dianugerahkan Phd pada 31 Oktober 2016 pada konvokesyennya di Pusat Dagangan Dunia Putra, selepas enam tahun mengkaji pentadbiran perniagaan di Universiti Terbuka Malaysia. Beliau diiktiraf oleh The Malaysia Book of Records sebagai The Miss World Malaysia 1 Menerima PhD.

Juga pada tahun 2017 dia menulis dan menghasilkan buku pertamanya dan buku audio bertajuk Inwinccible X. Soo juga menjadi penerbit muzik dengan menulis, mengarang dan menghasilkan lagu pop motivasi pertama yang dicipta sendiri berjudul “I Am X A Loser”. Ia mempunyai lebih daripada setengah juta tontonan di YouTube. Drama beliau ‘I Am Not a Loser’ adalah salah satu drama Cina tertinggi pada tahun 2017. Beliau mengadakan jelajah bicara motivasi pertamanya yang memberikan ceramah di lebih dua puluh universiti di seluruh Malaysia.

Soo mengubah dirinya dari seorang pelakon drama menjadi pelakon filem pada 2017 dengan membintangi dua filem Melayu di pawagam bertajuk Sindiket dan sebagai penjahat Isabella dalam Kau Yang Satu. Beliau menerima ulasan yang baik dari industri dan juga dari penonton.

Drama ‘Beautiful World’ lakonannya dicalonkan untuk lapan teratas terakhir untuk Anugerah Drama Antarabangsa Seoul 2017.

Pada akhir tahun 2017, Soo menerima tawaran dari kampus Valencia Berklee College of Music di Boston untuk mendaftarkan diri mereka dalam Master of Music dalam Penerbitan, Teknologi dan Inovasi. Wincci mahu menyatukan dirinya menjadi Penerbit Muzik Artis Antarabangsa.

Pada tahun 2018, beliau menamatkan pengajian dari Master 2 dalam Penerbitan Muzik, Teknologi & Inovasi dan telah berjaya mencipta hibrid ke-1 360 Music Video beliau dan mengubah jenama peribadinya menjadi “Inwincible”. Beliau juga menerima tawaran persahabatan tuan rumah dari Berklee Valencia dan akan meneruskan projeknya semasa berkhidmat di sekolah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: