Volkswagen I.D. Buggy bawa konsep santai – dipacu motor elektrik 204 PS, tiada bumbung dan pintu

0

14

- Advertisement -

Volkswagen sekarang mempunyai platform kenderaan elektrik baru yang dipanggil sebagai MEB, dan penggunaannya telah ditunjuk melalui model I.D Concept (kompak), I.D Buzz (van), I.D Crozz (SUV), I.D Vizzion (saloon), dan terbaru, I.D Buggy yang diperkenalkan kali pertama di Geneva Motor Show.

Melalui I.D Buggy ini, Volkswagen mempunyai dua tujuan utama iaitu menunjukkan kemampuan platform MEB ini, dan juga membawa kembali nostalgia buggy pasir yang pernah popular satu masa dahulu. Ia dianggap sesuai untuk kegunaan sebagai cruiser di musim panas sambil menawarkan teknologi terkini penggerak elektrik.

Badan I.D Buggy ini dibuat daripada campuran bahan aluminium, besi serta plastik, dan ia boleh dicabut daripada platform MEB ini. Dalam keadaan asal, ia tidak mempunyai bumbung dan pintu manakala bahagian dalam pula dijadikan ringkas dan kalis air. Kemudiannya tempat duduk pula cuma ada dua, tetapi pemilik boleh mengubahnya kepada 2+2.

Untuk penggeraknya pula, I.D Buggy dikuasakan oleh bateri lithium ion yang disepadukan pada bahagian lantai dan motor elektrik 150 kW/204 PS yang terletak di bahagian belakang. Walaubagaimanapun, nanti ia boleh dipasang dengan satu lagi motor elektrik di hadapan untuk mendapatkan pacuan semua roda.

Semasa Geneva Motor Show juga Volkswagen telah mengumumkan bahawa mereka membuka tempahan platform MEB kepada pihak luar, yang melaluinya, mereka akan mendapat satu asas teknikal sebuah kenderaan elektrik. Kepelbagaian guna platform ini telah ditunjuk melalui model I.D yang didedahkan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: