Alfa Romeo Tonale Concept – SUV PHEV gaya Itali

0

16

- Advertisement -

Sebelum Geneva Motor Show bermula, Alfa Romeo memberitahu mereka akan membawa ‘sesuatu’ tetapi tidak dinyatakan secara jelas. Kini setelah pameran itu membuka tirai, kita dapat melihat jenama dari Itali ini mempersembahkan SUV kompak plug-in hybrid pertama mereka, dinamakan sebagai Tonale Concept.

Selain kereta yang dipamerkan, Alfa Romeo tidak mendedahkan sebarang perincian teknikal dan cuma banyak menjelaskan berkenaan konsep serta rekaannya sahaja. Seperti yang boleh dilihat, mereka mahu membawa gaya Itali, atau lebih tepat lagi, kecantikan sebuah Alfa Romeo dalam dunia moden kenderaan yang mendapat sokongan kuasa elektrik.

Alfa Romeo mendakwa Tonale adalah satu “paduan sempurna warisan yang dihargai dan jangkaan aturan baru”, yang bermaksud ia direka moden, tetapi masih membawa konsep rekaan yang pernah digunakan pada model mereka yang lain. Sebagai contoh, rekaan rim ‘dail telefon’ bersaiz 21 inci pada Tonale sudah cukup dikenali pada Alfa Romeo dan digunakan sejak tahun 1960 lagi melalui model 33 Stradale.

Kemudiannya, rekaan elegan bahagian tepi mengingatkan semula kepada model Duetto serta Disco Volante Spider, manakala di depan, ia mempunyai tanda unik ‘Trilobo’, gril ‘Scudetto’ dan lampu dengan grafik nyalaan tiga lengkung seperti model SZ dan Brera.

Bahagian dalam juga dijadikan sama canggih dan bergaya. Kebanyakan rekaannya lebih bertumpu kepada keperluan pemanduan dinamik, tetapi masih mampu memuatkan empat penumpang. Di hadapan pemandu, terdapat skrin digital penuh 12.3 inci manakala di tengah papan pemuka pula terletak skrin sesentuh 10.25 inci.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: