Subaru panggil semula Forester, Impreza, WRX dan XV atas masalah suis lampu brek – termasuk di Malaysia

0

14

- Advertisement -

Subaru telah mengeluarkan panggilan semula untuk model Forester tahun 2014 hingga 2016, WRX (empat pintu) 2011-2014, Impreza 2008-2016 dan XV 2012-2017. Ini adalah disebabkan terdapat potensi masalah berkenaan suis lampu brek pada semua model kenderaan yang disebutkan.

Menurut pengeluarnya, dalam keadaan tertentu, gas silikon daripada produk konsumer tertentu mungkin boleh meresap masuk ke dalam perumah suis lampu brek dan memberi kesan kepada operasi litarnya. Akibatnya, fungsi berkenaan dengan suis lampu brek (lampu brek, interlock transmisi, interlock penghidup enjin, Vehicle Dynamics Control dan sistem EyeSights) mungkin boleh gagal beroperasi.

Sekiranya perkara ini berlaku, Subaru memberitahu kegagalan lampu brek ini akan menyebabkan pengguna jalan raya lain tidak perasan keinginan pemandu untuk memberhentikan kenderaan, seterusnya meningkatkan risiko perlanggaran secara tidak sengaja.

Menurut Motor Image, panggilan semula ini melibatkan model kenderaan di Hong Kong, Malaysia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand dan Vietnam. Pemilik semua model yang terlibat ini akan diberitahu berkenaannya dan Motor Image akan mengatur sesi penukaran bahagian yang terlibat secara percuma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: