PANDU UJI: Ford Ranger Raptor – adakah prestasi tinggi dan ketangkasannya sepadan dengan harga?

0

14

- Advertisement -

Kalau anda pernah terserempak dengan Ford Ranger Raptor di atas jalan sebelum ini, adakah mudah untuk membezakannya dengan model Ranger biasa? Ada yang kata ia nampak tak terlalu berbeza dari varian Ranger yang lain, cuma hadir dengan sedikit kelainan dari segi kit badan dan tambahan logo “Raptor”.

Ada juga yang menyatakan, kalau betul-betul minat Ranger, varian Wildtrak 2.0L bi-turbo 4×4 yang berada satu tahap di bawah versi Raptor ini sudah memadai, dan boleh jimat banyak duit berbanding sekiranya membeli Raptor. Adakah kedua-dua varian berkenaan datang dengan penawaran yang mirip dan boleh untuk dijadikan pengganti antara satu sama lain?

Tentang harga, memang tidak dinafikan. Harga Ranger Raptor agak tinggi dari versi biasa. Ketika pelancarannya November tahun lalu, Ranger Raptor dijual pada harga bermula RM199,888. Jika dibandingkan pula dengan varian paling tinggi satu tingkat di bawahnya, iaitu Ford Ranger Wildtrak 2.0L 4×4 pula dijual pada harga RM144,888 – menjadikan perbezaan di antara keduanya kurang lebih RM55k.

Sebetulnya, Ranger Raptor merupakan model yang sama sekali berbeza jika dibandingkan dengan varian Ranger yang lain. Ia bukan sekadar melibatkan pemasangan beberapa kit badan untuk membolehkannya membawa imej “Raptor” yang lebih garang. Ini merupakan sebuah versi Raptor yang sebenar; menjadi trak pikap berprestasi tinggi yang kedua dari Ford selepas model besar F-150 Raptor yang terkenal di pasaran Amerika Syarikat. Jadi senang kata, ini Raptor tulen, bukan “celup” punya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: