OLYMPUS DIGITAL CAMERA

03.jpg

- Advertisement -

Sharifah Amani Syed Zainal Rashid Al-Yahya atau lebih dikenali sebagai Sharifah Amani (lahir 10 Jun 1986) merupakan seorang pelakon wanita Malaysia. Amani memulakan kerjaya lakonan pada 1992 menerusi watak sebagai kanak-kanak Palestin dalam filem Selubung arahan Shuhaimi Baba. Kejayaan beliau hadir menerusi filem Sepet yang memperoleh beliau menerima anugerah Pelakon Harapan Wanita di Festival Filem Malaysia ke-18.

Watak lakonan Amani sebagai Orked dalam filem Gubra telah melayakkan beliau memenangi Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-19. Beliau mula menduduki kerusi pengarah menerusi filem pendek bertajuk Sangkar yang dikeluarkan pada 2010. Amani telah berlakon dalam beberapa filem terkenal termasuk Gol & Gincu (2005), Puaka Tebing Biru (2007), Selamat Pagi Cinta (2008), Magika (2010), dan Terbaik dari Langit (2014). Antara drama lakonannya ialah Emil Emilda (2007), Sindarela (2008) dan Tiramisu (2010).

Kerjaya

Filem

Beliau terkenal dengan memegang watak Orked dalam trilogi Orked Yasmin Ahmad. Dua filem pertama ialah Sepet dan Gubra. Di dalam siri terkini, Mukhsin, Amani memegang watak versi dewasa Orked yang “bertemu” dirinya sendiri berusia 10 tahun (dilakonkan oleh adik bongsunya, Sharifah Aryana). Beliau sebelum ini memegang peranan pembantu sebagai remaja mangsa deraan seksual dalam filem Gol & Gincu.

Beliau berlakon dalam filem, Cinta arahan Kabir Bhatia, di mana beliau merupakan salah satu daripada sepuluh pelakon memegang watak 5 pasangan yang berbeza menggambarkan situasi yang berbeza berdasarkan tema cinta dan hubungan. Ibunya berlakon bersamanya dalam filem ini. Dalam filem seram Malaysia Kantonis, Possessed, beliau memainkan peranan pembantu sebagai Fara, pembantu dan kawan rapat seorang gadis Cina, Lisu, yang berhijrah ke Malaysia untuk memulakan kerjaya sebagai penyanyi. Malangnya, Lisu dibunuh secara kejam dan Fara, sebagai satu-satunya saksi pembunuhan itu, menjadi gila dan komited terhadap suaka mental.

Beliau merupakan pelakon utama filem Muallaf, yang mana beliau berlakon bersama Sharifah Aleysha, seorang lagi adiknya. Filem ini juga diarahkan oleh Yasmin Ahmad. Untuk memenuhi peranannya dalam filem itu, beliau mencukur kepalanya kerana di salah satu adegan dalam filem kepala wataknya dicukur oleh bapa kerana terlalu ‘liar’.

Televisyen

Berikutan kejayaan Gol & Gincu dalam peranan pembantunya sebagai remaja yang didera secara seksual, beliau menjayakan peranan ini kemudian dalam beberapa penampilan tamu dalam siri TV berdasarkan filem (Gol & Gincu The Series), yang disiarkan pada 2006 di 8TV. Pada tahun yang sama, beliau juga menjadi pengacara TV (ditaja oleh Revlon Silky Girl) di NTV7 bersama kakaknya, Sharifah Aleya.

Pada Mac 2007, TV3 menyiarkan drama Emil Emilda di slot Samarinda, Amani memegang watak sebagai Emilda, seorang pegawai pemfailan yang bekerja di sebuah stesen TV, di mana beliau menarik perhatian CEO kerana sifatnya yang gigih dan semangat untuk industri penyiaran. Ketua Pegawai Eksekutif mendapati anaknya yang sudah lama hilang, Emil/Boboi yang telah hilang setelah kemalangan kereta 20 tahun lalu telah kelihatan. Dalam perjalanan untuk menindaklanjuti maklumat mengenai anaknya, dia meninggal apabila helikopter peribadinya terhempas. Ia kemudiannya mendedahkan dalam wasiatnya bahawa dia telah memilih Emilda sebagai pengganti sementara sebagai CEO sehingga anaknya boleh menjadi ahli warisnya.

Sebelum popular dengan filem Sepet, Amani terlebih dahulu menghiasi kaca televisyen sebagai pengacara TV. Beliau mengacarakan program Salaam Bollywood pada tahun 2004 dan 2005.

Beliau juga menjadi pengacara di dalam rancangan muzikal, Latido di TV9 pada tahun 2006 hingga 2007. Sebelum itu pada tahun 2005, beliau bergandingan bersama kakaknya, Aleya mengacarakan program talk-show Selamba Serius.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d