5 Tempat Menarik Di Negeri Sembilan. Tak Pergi Memang Tak Sah!

0

Negeri Sembilan popular dengan tempat bernamaPort Dickson. Namun, selain daripada Port Dickson, banyak lagi tempat menarik yang terdapat di Negeri Sembilan untuk anda lawati. Negeri Sembilan terdiri daripada 7 buah daerah. Setiap daerah ada tempat-tempat menarik yang anda kunjungi.

Seremban

1) Muzium Negeri

59

- Advertisement -

Muzium Negeri Sembilan terletak di Kompleks Taman Seni Budaya, di Jalan Sungai Ujong, Seremban. Tidak lengkap sekiranya anda melawat ke Seremban tanpa mengetahui sejarah Negeri Sembilan dengan lebih dekat. Di muzium ini, anda dapat lihat pelbagai artifak sejarah berkenaan Negeri Sembilan. Bangunan utama kompleks ini dikenali sebagai Teratak Perpatih yang dibina berdasarkan kediaman Minangkabau tradisional, seperti yang ditunjukkan oleh senibina atapnya.

Lokasi: Lembaga Muzium Negeri Sembilan, Jalan Sungai Ujong, Seremban

Waktu Operasi: Selasa-Ahad (10.00pagi – 6.00petang)

2) Masjid Negeri Sembilan

60.jpg

Masjid Negeri Sembilan yang dibina pada tahun 1966. Uniknta masjid ini kerana senibinanya seperti sebuah stadium. Binaan bangunan ini juga agak simbolik dengan sembilan buah tiang, sembilan anjung tambahan, dan sembilan ruang yang mencerminkan sembilan daerah pentadbiran yang dimiliki Negeri Sembilan. Masjid yang memiliki reka bentuk Minangkabau ini memiliki 3 tingkat dengan ruangan solatnya yang menawarkan pemandangan indah Taman Tasik Seremban.

Lokasi: Jalan Dato’ Hamzah, Seremban

3) Taman Tasik Seremban

61.jpg

Taman Tasik Seremban merupakan salah satu tasik yang tertua di Malaysia, Taman Tasik Seremban ini dihiasi dengan pohon-pohon tropika yang menghijau dan bunga-bungaan yang tumbuh mekar. Di samping itu, di sini juga terdapat dua buah tasik indah dan wakaf untuk anda bersantai bersama keluarga sambil menikmati pemandangan.

Lokasi: Taman Tasik Seremban, Jalan Taman Bunga, Taman Tasek Seremban

4) IJM Hill Park Seremban 2 Height

62.jpg

Hill Park Seremban 2 Heights adalah taman yang dibina dan diselengara oleh IJM Land khusus untuk aktiviti rekreasi keluarga, bersantai dan untuk menikmati pelbagai aktiviti luar yang disediakan kepada pengunjung.

Hill Park ini terbahagi kepada 3 zon. Setiap zon dibahagikan ikut ketinggian. Zon 1 berwarna hjau, Zon 2 warna biru dan Zon 3 berwarna pink.

Di Zon 1 terdapat taman permainan untuk anak-anak. Zon 2 terkenal sebagai Dinosaur Zone. Di kawasan ini, anda dapat melihat pelbagai jenis dinasour. Dinasour ini tidak bergerak-gerak, ia statik sahaja. Tetapi pihak IJM ada sediakan informasi seperti nama dan asal-usul bagi setiap dinasour yang terdapat disitu.

Di Zon 2 juga, pihak IJM menyediakan Flying Fox untuk kanak-kanak. Selain itu, Climbing Cube untuk anak-anak juga disediakan di sini. Sekiranya anak anda bermain aktiviti lasak ini, pastikan mereka dibawah pantauan orang dewasa untuk mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Zon 3 adalah tempat untuk bersantai. Di sini disediakan tempat Picnic Pavilions iaitu tempat berkelah, dan tempat duduk untuk pengunjung. Selain berehat dan bersantai anda boleh lihat pemandangan 360 darjah daripada Zon 3 ni.

Lokasi: Hill Park Seremban 2 Heights

Waktu Operasi: Isnin-Ahad (6.30pagi – 9.00malam)

Port Dickson

5) Pantai Teluk Kemang

63.jpg

Pantai Teluk Kemang merupakan pantai paling besar dan popular di Port Dickson. Banyak tempat penginapan terdapat di sepanjang pantai ini. Hal ini membuatkan Pantai Teluk Kemang menjadi sasaran pelancong yang menginap di Port Dickson.

Selain daripada aktiviti mandi-manda di laut, Pantai Teluk Kemang juga menawarkan pelbagai aktiviti air seperti jet ski, banana boat dan macam-macam lagi.

Lokasi: Pantai Teluk Kemang, 71050 Port Dickson

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: