Tempat makan Murah dan Berbaloi di Lahad Datu

0

74.jpg

- Advertisement -

75.jpg

Lahad Datu semakin trending. Orang ramai semakin menyedari tentang pembangunan yang agak pesat di daerah ini. Menjadi sumber bekalan Sawit, Lahad Datu kini terkenal dalam kalangan peniaga dan pelabur besar. Akibatnya pertambahan penduduk di kawasan ini semakin meningkat. Tidak hairanlah sekiranya suatu hari nanti Lahad Datu akan menjadi sebuah bandar yang maju seperti Kota Kinabalu dan Sandakan.
Pelbagai tempat-tempat makan yang murah serta berbaloi di daerah ini sebenarnya. Admin akan mengutarakan beberapa contoh kedai makan yang murah dan berbaloi di Lahad Datu.

1. Aman Santai Corner

76.jpg

Aman Santai Corner ini terletak berhampiran dengan perumahan Taman Aman Jaya dan bersebelahan dengan Sekolah Kebangsaan Lahad Datu 2, dan berhampiran dengan SMK Sepagaya. Terdapat beberapa kemudahan sekitar restoran ini seperti Car Wash, Super Market, Kedai Hardware, Masjid, Bakery dan banyak lagi. Sekirat Restoran ini juga terdapat pelbagai lagi restoran yang tidak kurang sengatnya. Makanan laut agak murah dibandingkan dengan gerai atau restauran yang lain. Cuba try.

2. Restoran Kak Tini Perdana

Restoran Kak Tini di Bandar Perdana berhampiran dengan kedai 7eleven dan juga terdapat beberapa restoran lain berhampiran. Restoran ini menghidangkan makanan bufet pada waktu pagi sehingga petang yang mana anda boleh makan dengan kenyang beserta air minum hanya membelanjakan sebanyak RM 8(mengikut pengalaman Admin sewaktu singgah di kedai ini suatu ketika dulu). Setiap hari jumaat, restoran ini akan memberi buah pisang secara percuma kepada pelanggan. Makanannya tidak kurang sedapnya. 🙂

3. Pasar Makan Tabanak (Bandar Tabanak – Batu 1)

77.jpg

Pasar makan di sini terdapat banyak gerai-gerai. Ada gerai yang menghidangkan makanan Halal dan juga Tidak Halal. Namun penggunaan barangan kutleri seperti sudu, pinggan, mangkuk dan sebagainya adalah berasing(takut tercapur makanan halal dengan tidak halal). Kebanyakan gerai menghidangkan bufet makanan yang anda boleh pilih sendiri. Anda boleh makan nasi, 3 jenis lauk dan 1 hidangan sayur serta minuman dengan hanya bernilai RM 6-RM10. Murah Bukan. Dari aspek kualiti makanan, anda boleh cuba sendiri. 🙂

4. Gerai makanan di Jalan Dam

78.jpg

Seperti pasar makan di bandar Tabanak, terdapat juga deretan gerai di jalan Dam ini. Ada banyak gerai yang menghidangkan masakan bufet dan juga coto(makanan terbaik di kawasan ini). Anda tidak perlu berbelanja banyak untuk mengeyangkan perut anda. Cuba la. Kuih muih juga banyak dijual di sini. Walaubagaimanapun gerai ini tidak beroperasi sehingga lewat malam.

79.jpg

Seperti yang admin katakan, ada banyak lagi gerai makan, restoran, atau kiosk yang murah serta berbaloi di daerah ini. Namun, apa salahnya anda mencuba tempat yang admin utarakan. Selamat Menjamu Selera.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: