Bentley Bentayga Speed diperkenalkan sebagai SUV paling laju di dunia – mampu cecah hingga 306 km/j!

0

22

- Advertisement -

Bentley telah pun mendedahkan Bentayga Speed baharu, yang didakwa sebagai SUV mewah paling laju di dunia. Ia dikatakan mampu mencapai kelajuan maksimum sehingga 306 km/j.

Ia memiliki lebih satu km/j berbanding SUV paling pantas di dunia sebelum ini iaitu Lamborghini Urus (305 km/j). Ia agak menguja bila mana berat kasar Bentayga mencapai 2,491 kg berbanding Urus yang hanya 2,200 kg.

Prestasi luar biasa ini didorong oleh enjin 6.0 liter turbo-berkembar V12 yang mampu menghamburkan kuasa sehingga 635 PS dan tork 900 Nm, di mana ia mengatasi angka bagi Bentayga biasa (608 PS/900 Nm).

23

Dengan enjin yang dilengkapi kotak gear automatik lapan-kelajuan dan pacuan semua-roda, membolehkan SUV ini dipacu dari 0-100 km/j dalam 3.9 saat berbanding versi standard 4.1 saat. Sebagai perbandingan, Urus mengambil masa 3.6 saat untuk jarak pacuan yang sama.

Selain itu, Bentayga Speed juga meneripa semakan semula untuk suspensi dan talaan khas untuk sistem kawalan olengan aktif elektrik Dynamic Ride. Pelanggan yang inginkan kuasa yang lebih padu boleh juga memilik pakek brek seramik karbon yang 20 kg lebih ringan berbanding brek besi biasa, dan menawarkan tork membrek maksimum pada 6,000 Nm dan ketahanan kepanasan sehingga 1,000 darjah selsius.

Sementara itu, penggayaan juga disemak semula yang melibatkan roda 22-inci, spoiler belakang yang lebih besar, gril gelap yang lebih menonjol dan Alcantara di bahagian kanin. Sebagai pemilik Bentley yang bukan teruja dengan material, mereka boleh memilih kulit tulen tanpa dikenakan sebarang kos tambahan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: