F1 kembali ke Sepang perlu pertimbangan lanjut – SIC

0

16

- Advertisement -

Banyak maklum balas yang diterima berkaitan hasrat Tun M yang ingin melihat perlumbaan F1 kembali dianjurkan di Litar Antarabangsa Sepang (SIC). Ada yang sokong, ada juga yang sebaliknya. Terbaru, CEO SIC sendiri, Datuk Razlan Razali turut menyuarakan pandangannya.

Jelas beliau, untuk perkara itu berlaku, banyak faktor yang perlu diperhalusi dan dipertimbangkan terlebih dahulu, seperti yang dilaporkan oleh New Straits Times. SIC telah menganjurkan perlumbaan berprestij itu sejak 1999 lagi – semuanya sebanyak 19 kali sehingga perlumbaan terakhir pada 2017.

Menurut Razlan, sekiranya cadangan itu serius, tempoh masa lima tahun diperlukan – selepas perlumbaan terakhir – sebelum ia boleh dipertimbangkan semula. Ketika ini, Malaysia baru memasuki tahun kedua selepas ia diberhentikan pada 2017.

Beliau menambah, cadangan itu juga perlu dikaji agar ia menerima sokongan meluas sebelum dilaksanakan. “Jika sampai masanya kita bawa kembali penganjuran F1 ke Sepang, dan kerajaan juga menyokong, kami akan pertimbangkan. Kajian menyeluruh akan dibuat, dan ia akan melibatkan sokongan daripada pelbagai kementerian yang terlibat dan perlu dijayakan dengan cara yang lebih baik daripada sebelumnya,” tambah Razlan.

17.jpg

Komen dari Tun M itu diberikan selepas beliau dinobat sebagai penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat bagi acara Petronas SIC Motorsports Association of Malaysia (MAM) Awards 2018 yang berlangsung minggu ini.

“Semuanya bermula dengan F1, dan SIC juga wujud kerana F1,” jelas Razlan. “Tapi saya fikir kita telah melangkau lebih daripada F1 ketika ini. Banyak kejayaan yang telah dicapai. Kita ada ramai pelumba yang bersaing di dalam kejuaraan dunia, tetapi bukan F1,” tambah beliau.

Litar SIC ketika ini menjadi tuan rumah kepada kejuaraan seperti MotoGP, begitu juga dengan perlumbaan FIM Endurance World Championship (EWC) untuk motosikal dan World Touring Car Cup (WTCR) buat kali pertama hujung tahun nanti. Super GT juga akan kembali ke sini pada 2020.

Sebab utama yang menjadi faktor penghalang kepada penganjuran F1 di SIC ialah kos yang terlalu tinggi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: