Tata Harrier diperkenal di India – SUV lima tempat duduk, enjin diesel 2.0L turbo, harga bermula RM74k

14

Tata Motors telah memperkenalkan sebuah model SUV baru di pasaran India, digelar sebagai Harrier dan ia ditawarkan dalam empat varian (XE, XM, XT dan XZ) yang berbeza kelengkapan, dengan harga antara 1,269,000 rupee (RM73,680) hingga 1,625,000 (RM94,350).

Walaupun datang dalam beberapa varian, asas kenderaan lima tempat duduk ini adalah sama iaitu ia menggunakan enjin Kyrotec empat silinder 2.0L Turbo diesel yang mampu menghasilkan kuasa sebanyak 140 PS pada 3,750 rpm dan 350 Nm tork antara 1,750 hingga 2,500 rpm. Transmisi pula cuma ada satu pilihan iaitu manual enam kelajuan.

Tata Harrier adalah sebuah model baru dan ia menggunakan pelbagai teknologi terkini termasuk platform yang dipanggil sebagai Optimal Modular Efficient Global Advanced Architecture (ARC). Platform ini dihasilkan daripada platform D8 Architecture yang digunakan oleh Land Rover.

15

Daripada harga jualannya, anda boleh lihat Harrier ini bukanlah sebuah model permulaan, dan ia boleh didapati dengan pelbagai kelengkapan (bergantung kepada varian) termasuk lampu depan projector xenon HID, lampu kabus dengan fungsi membelok, pengelap cermin dan lampu automatik, butang pemula enjin, cruise control, kemasan kayu di dalam, tempat duduk dan stereng balutan kulit, pancaran logo bawah pintu, tiga pilihan mod pemanduan, skrin infotainmen 8.8 inci, sembilan pembesar suara JBL dan panel instrumen TFT 7.0 inci.

Untuk sistem keselamatan pula, varian paling bawah datang dengan dua beg udara, ABS, EBD dan pengesan undur, manakala apabila pergi ke varian paling tinggi, ia akan dilengkapi enam beg udara, Electronic Stability Program, Hill Hold Control, Hill Descent Control, Roll Over Mitigation, Corner Stability Control, Electronic Traction Control dan cagak Isofix di tempat duduk belakang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: