5 Tempat Menarik Di Bukit Fraser | Bercuti Bertemankan Awan

37

Secara umumnya, Bukit Fraser atau Fraser Hill, sudah lama menjadi destinasi pilihan buat mereka yang mahukan pengalaman percutian dingin tanpa perlu meninggalkan Negara. Terletak hanya 2 jam lebih sahaja masa memandu dari Ibu Kota, Bukit Fraser menampilkan pelbagai tarikan popular dan aktiviti menarik yang bakal menghibur anda sekeluarga. Jika anda tertarik untuk melihat keindahan yang menanti mereka yang sudi mengunjung bukit ini, kami telah senaraikan 12 tempat menarik di Bukit Fraser untuk tatapan anda.

01. The Paddock Fraser Hill

38.jpg

Antara pengalaman yang pasti tercatat di senarai “perlu buat” dalam hayat anda adalah pengalaman menunggang kuda bukan? Anda boleh memenuhi hajat anda di The Paddock Fraser Hill.

The Paddock merupakan sebuah pusat ekuestrian yang dibuka dengan tujuan memberi peluang kepada mereka yang hendak menjinakkan diri dengan aktiviti berkuda. Tertelak di Valley Road sebelum bulatan Glen Banglo, di sini anda dapat menunggang kuda dalam suasana terkawal dibawah pengawasan jurulatih yang bertauliah.

Berbeza dengan pusat belajar menunggang yang lain, kuda yang digunakan di pusat ini merupakan kuda lumba yang sudah bersara. Oleh itu secara tidak langsung dengan adanya ladang ini kuda-kuda tersebut diberi peluang kedua meneruskan kehidupanya dengan aman.

Jika menunggang kuda bukan sesuatu yang menarik minat anda tidak mengapa, kerana tempat ini juga menyediakan aktiviti lain seperti memanah. Tambahan pula, The Paddock ini juga menempatkan sebuah kawasan rehat yang dihias pokok-pokok conifer ideal untuk mereka yang mencari tempat sunyi untuk melapangkan fikiran.

02. Bird Interpretive Centre

39.jpg

Jika anda datang bercuti ke Bukit Fraser bersama keluarga, pastikan anda sertakan Bird Interpretive Centre Bukit Fraser di dalam agenda aktiviti harian anda disana nanti. Pusat Burung ini merupakan sebuah tarikan mesra kanak-kanak dimana anda sekeluarga boleh mengenali spesis-spesis burung bermigrasi tempatan. Disini terdapat sebanyak 250 spesis burung yang dipamerkan antaranya burung Enggang, Merpati, Helang dan pelbagai spesis endemik yang lain.

Selain itu, anda dapat mempelajari bagaimana burung berhijrah untuk melarikan diri dari iklim sejuk untuk mencari sumber makanan baru. Tarikan ini sememangnya destinasi kegemeran pemerhati burung tempatan yang datang bercuti ke Bukit Fraser. Jika berminat anda boleh menjumpai Pusat Burung ini bertentangan dengan Hotel Puncak Inn yang bertempat ditengah-tengah bandar Fraser Hill.

03. Allen’s Water

40.jpg

Tarikan yang sudah lama membuka pintunya untuk pelancong yang datang ke Bukit Fraser adalah Allen’s Water. Di sini terdapat sebuah kolam kecil yang ditukar menjadi taman rekreasi. Anda berpeluang menyewa bot berkayuh bersama orang kesayangan sambil menikmati suasana kolam yang indah. Menghiasai kolam tersebut adalah pokok-pokok hijau yang menambah kepada keamanan semulajadi kawasan tersebut.

Selain daripada itu, pokok-pokok hijau yang menghiasi kolam, bunyi burung berkicauan dan tupai-tupai bermain diantara pohon melahirkan sebuah suasana yang pasti terukir di memori.

Di samping itu, dimana ada air disitulah ada ikan, dan bertempat di gazebo besar pintu gerbang Allen’s Water ini anda dapat berteduh dari matahari sambil memberi makan kepada ikan-ikan koi beraneka warna.

04. Twin Peak Pine Tree Hill

41.jpg

Jika anda seorang yang memburu aktiviti luaran yang lasak dan mencabar, Puncak Kembar Pine Tree Hill menanti ketibaan anda. Pine Tree Hill Bukit Fraser ini merupakan destinasi popular penggemar aktiviti hiking tempatan dan ia mempunyai ketinggian kira-kira 1500 meter. Antara sebab Twin Peak ini sungguh popular adalah kerana anda boleh mendaki ke puncak dan turun semula dalam hari yang sama, menjadikannya amat sesuai untuk mereka yang merancang hiking daytrip ke Bukit Fraser.

05. Kompleks Sukan Bukit Fraser

42.jpg

Berkongsi bangunan dengan pusat burung Bukit Fraser, Kompleks Sukan Fraser Hill adalah sebuah pusat kecergasan yang menampilkan pelbagai aktiviti sukan seperti skuasy, ping-pong dan snooker. Tambahan pula anda juga dapat menggunakan kemudahan seperti gym dan sauana. Terletak dihadapan pusat sukan ini pula adalah sebuah taman bunga kecil yang merupakan antara tempat paling popular untuk bergambar di Fraser Hill.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: