TAS2019: Daihatsu Mira L700 Kurumadoh – Kelisa JDM

23

Sepanjang kunjungan ke Tokyo Auto Salon 2019, apa yang kami perasan bahawa budaya ubahsuai Jepun sebenarnya telah ‘move on‘ dan bukan seperti di Malaysia yang rata-rata seperti terperangkap dengan model-model lagenda 90’an. Dalam 11 dewan yang penuh dengan pelbagai kereta, tidak banyak model-model lama seperti Supra JZA80, Nissan Skyline GT-R R32, R33 dan R34 mahupun Mitsubishi Lancer Evo dan juga Subaru Impreza WRX GC8.

Begitu juga dengan K-Car, scene ubahsuai dalam segmen ini nampaknya didominasi oleh Suzuki Jimny dan juga van dan truck Kei terkini. Jadi Daihatsu Mira L700 empat pintu hasil ubahsuai Custom Factory Kurumadoh ini antara yang unik di Makuhari Messe. Bukan sahaja ia membuatkan kami terasa seperti berada di Malaysia, malah ia adalah satu-satu Daihatsu Mira L700 di Tokyo Auto Salon 2019.

Sekali tengok, kereta ini memang seolah-olah sebuah kereta yang sering mengambil bahagian dalam acara-acara autoshow di Malaysia, siap ada piala setinggi budak darjah lima diletakkan pada tempat duduk penumpang hadapan. Bonet hadapan kereta ini digantikan dengan bonet gentian karbon dengan liang udara besar, dan direka labuh menutup sebahagian lampu hadapan bagi memberikan rupa seperti kening mata yang sedang merenung jahat.

24.jpg

Bampar hadapan juga telah ditukar dengan bampar custom yang kelihatan seperti bampar aftermarket Nissan Skyline R32, bersama splitter dan spoiler hadapan. Skirt sisi turut dipadankan, manakala bampar belakang turut dirombak dengan rupa seperti diberikan diffuser dan menempatkan sepasang tip ekzos berkembar.

Ciri lain yang turut diberikan pada bahagian luaran termasuk lampu belakang LED dengan lense jernih, dan juga bumbung jenis canvas yang boleh dibuka hingga ke belakang. Warna badan merah jambu diberikan, bersama rim Work Meister S1R bersaiz 16-inci dengan lebar 6.5j.

Bagi merendahkan kereta ini, Kurumadoh memadankan sistem suspensi boleh laras yang ‘dikacuk’ dengan penggunaan penyerap hentak dari Trust dan Leon, serta spring sport dari Swift dan Navic. Untuk brek pula, bahagian hadapan dilengkapkan dengan cakera yang ditebuk bersaiz lebih besar bersama angkup enam-omboh Ideal, manakala di belakang brek dram masih kekal tetapi diberikan cakera dummy.

25.jpg

Meninjau ke kabin, ia kini lebih ceria dengan panel-panel dalaman diberikan warna gabungan merah dan merah jambu dengan kesan flakes. Selain itu, ia turut menerima tempat duduk bucket Recaro serta roda stereng dan set pedal dari Momo.

Enjin asal 660cc DOHC tiga selinder turbo Mira ini masih dikekalkan, tetapi diberikan pelbagai ‘jajan’ bagi menghasilkan kuasa yang lebih besar. Pengecas turbo asal telah ditukar kepada unit lebih besar IHI RHB31. Tidak cukup dengan itu, Kurumadoh turut memadankan sistem NOS yang membolehkan Kelisa Jepun ini bergerak dengan kuasa 100 PS dan tork maksima 147 Nm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: