TAS2019 : DAMD Suzuki Jimny Little G dan Little D – Merc G-Wagen dan Land Rover Defender skala kecil!

26

Cuba teka, apa model yang paling popular di bawa untuk diubahsuai ke Tokyo Auto Salon (TAS) tahun ini? Nissan GT-R R35? Honda Civic Type R FK8? Tet, salah! Jawapannya Suzuki Jimny generasi baharu. Boleh dikatakan purata 50 meter anda berjalan dalam dewan pameran acara ini akan terserempak dengan Jimny. SUV ladder frame kompak tersebut bukan sahaja diubahsuai oleh pembuat peralatan 4X4, malah dari pengeluar kit badan mewah seperti DAMD dan Liberty Walk, sehingga penala hardcore seperti Trust turut mempunyai demo car yang diasaskan dari Jimny!

Suzuki Jimny Little G dan Little D hasil ubahsuai DAMD ini pernah kami paparkan sebelum ini. Alang-alang dah terserempak secara berdepan dengan replika Land Rover Defender dan Mercedes-Benz G-Class (a.k.a G-Wagen) skala kecil ini, kami bawakan galeri langsung untuk anda.

Little G di berikan perumah lampu hadapan baharu bersama lampu isyarat membelok menegak dan juga gril dengan rekaan G-Wagen AMG, lengkap dengan logo Mercedes-Benz bersama bampar ala-AMG. Jalur kemasan sisi diberikan sepanjang badan SUV ini, dan turut disempurnakan dengan ruang roda yang direka semula dengan lebih berpetak dan juga tip ekzos yang keluar dari sisi – sama seperti G Wagen sebenar.

27.jpg

28.jpg

29.jpg

Bahagian belakang hanya menampilkan perubahan pada perumah tayar gantian yang dilekatkan dengan Logo DAMD bersama lampu dengan grafik LED baharu. Dan bagi melengkapkan G-Class kecil ini, rim asal digantikan dengan rim pelbagai jejari digilap seperti rim pada Mercedes-AMG G63.

Manakala untuk Little D, bahagian-bahagian yang sama seperti perumah lampu dengan lampu kecil dan lampu isyarat bulat, gril hadapan, bampar hadapan dan skid plate, ruang roda sisi direka bagi mendapatkan rupa seiras Land Rover Defender. Bahagian muncung bonet hadapan diberikan perkataan ‘LITTLE D’ bagi mengajuk perkataan ‘DEFENDER’ pada Land Rover sebenar.

Tiada perumah roda gantian pada bahagian belakang untuk Little D di mana set roda tersebut digantung tanpa sarung. Berbeza dengan Little G, Defender kecil ini menerima perubahan yang banyak pada lampu belakang apabila set lampu asal tidak digunakan lagi, digantikan dengan lampu bulat individu, seperti konsep pada Defender sebenar. Bagi pembeli yang berminat, rak bumbung turut ditawarka sebagai opsyen.

30.jpg

31.jpg

32.jpg

Little D turut didatangkan dengan set roda baharu. Rim asal Jimny ini ditukar kepada rim besi yang kelihatan seperti rim Defender klasik sebenar. Perincian kecil lain seperti rivet-rivet yang kelihatan serta mud-flap bersaiz besar turut diberikan pada SUV kecil ini membolehkan ia kelihatan seperti Defender jika dilihat hanya sekali imbas.

Oh ya, kami juga dapat melihat ruang dalaman kedua-dua SUV ini (tetapi tidak dibenarkan masuk). Anda boleh lihat bahawa Little G menerima balutan kulit pada tempat duduk digabungkan dengan corak berlian pada bahagian tengah seperti Mercedes-AMG G63, manakala Little D pula diberikan balutan kulit bersama fabrik tartan menyerlahkan imej sebuah kenderaan dari British.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: