5 Tempat Menarik Di Terengganu, Ramai Tak Tahu!

64

Cukup terkenal dengan keindahan pulau dan kehalusan pasir pantai, Terengganu menjadi destinasi percutian keluarga, pasangan berbulan madu dan group trip.

Penduduknya yang mesra, makanannya yang enak, kecantikan tempatnya dan acara tahunan yang lain daripada lain seperti festival mencandat sotong menyebabkan ramai yang datang ke sini saban tahun.

TEMPAT MENARIK DI TERENGGANU
Rata-rata yang datang tidak akan melepaskan peluang berehat di pulau, tasik dan pantai sekitar Terengganu. Namun tahukah anda, selain tempat-tempat berkenaan, Terengganu juga mempunyai tempat warisan sejarah, seni binaan lama, peranginan, gunung yang boleh diterokai dan bermacam-macam aktiviti yang boleh meluaskan pengalaman dan menambah keseronokan percutian.

Apa lagi, jom kita kenali tempat-tempat pelancongan menarik yang boleh dilawati ini.
1. SANTUARI KELAH SUNGAI PETANG, TASIK KENYIR, HULU TERENGGANU

65.jpg

Bagaimana rasanya jika dikerumuni ribuan ikan? Panik? Teruja? Alaminya sendiri di Sungai Petang yang terletak dalam kawasan Tasik Kenyir. Sebaik sahaja berada dalam sungai, ribuan ikan kelah bagaikan menanti kedatangan anda dan terus mengerumuni anda.

66.jpg

Memang gerun awalnya melihat sekumpulan ikan yang banyak datang menyerbu namun perasaan itu akan bertukar menjadi seronok apabila anda boleh memegang ikan-ikan yang jinak ini sambil memberi makan. Malah dek keterujaan ada yang sanggup mencium ikan-ikan ini!

2. GUNUNG TEBU, JERTEH

67.jpg

Jadi tumpuan pendaki tempatan dan luar negara kerana keunikan bentuk muka buminya yang sangat mencabar dengan ketinggian 1,039 meter.

Sepanjang pendakian hampir 10km yang memakan masa antara 6 hingga 7 jam untuk sampai ke puncak, pendaki boleh singgah ke Hutan Lipur Lata Belatan, Batu Mat Hasan , Jendela Pandang, Batu Mahkamah, Batu Pelana Kuda dan Batu Madrasah yang menyajikan panorama indah serta flora dan fauna yang masih terpelihara.

Dari puncak, pendaki dapat melihat dua pulau yang terkenal iaitu Pulau Redang dan Pulau Perhentian. Tidak hairanlah ramai yang akan bermalam dengan berkhemah di kawasan gunung. Bagaimanapun, sebelum memulakan pendakian, harus mendapatkan kebenaran bertulis daripada Pejabat Hutan Negeri Terengganu dan melaporkan diri di balai polis terdekat.

Bayaran masuk sebanyak RM5 dikenakan kepada pendaki.

3. CHINATOWN, KUALA TERENGGANU

68.jpg

Bagi yang pernah ke Lebuh Armenia, Pulau Pinang dan Art of Old Town, Ipoh , wajib singgah ke Jalan Kampung Cina. Langkah anda pasti berhenti di setiap lorong di celah-celah deretan bangunan kedai-kedai lama kerana terpegun dengan lukisan mural berwarna-warni malah ada yang punya ceritanya sendiri.

Lorong Warisan Dunia misalnya memaparkan mercu tanda dunia yang terkenal seperti Taj Mahal manakala ruang udara di Payung Lane pula dihiasi dengan susunan payung beraneka warna dan di dinding Lorong Kenangan pula tergantung plak-plak tokoh masyarakat Cina yang pernah berkhidmat dengan kerajaan negeri.

Asyik berjalan dan mengambil gambar, tanpa sedar anda sudah pun berada di kawasan Pasar Payang.

4. PERKAMPUNGAN NELAYAN SEBERANG TAKIR

69.jpg

Jika ingin merasa pengalaman berada dalam kampung tradisional, seawal pagi anda boleh menaiki bot penambang dari Pasar Payang menuju ke Seberang Takir.

Setiba di sini, anda dapat melihat kegigihan penduduk kampung meneruskan kehidupan seharian dengan sumber daripada hidupan laut. Setiap pagi, kaum ibu akan duduk beramai-ramai menghasilkan keropok lekor bermula daripada proses menyiang ikan hingga siap direbus sebelum dipasarkan ke Pasar Payang.

Kaum lelaki pula, selesai menangkap ikan di laut, mereka bertungkus-lumus menghasilkan belacan dan mengeringkan ikan bilis untuk jualan. Kehidupan saling bantu-membantu ini sememangnya sukar dijumpai di tempat lain.

5. KAMPUNG RHU 10, SETIU

70.jpg

Terkenal dengan “ICT”, iaitu menu Ikan Celup Tepung. Terletak di kawasan Pantai Rhu 10, ia menyajikan panorama yang cukup indah lagi mendamaikan.

Di sepanjang jalan pantai, pengunjung boleh melihat banyak gerai kecil yang menjual ikan celup tepung, satu hidangan yang amat popular bagi penduduk di Setiu. Sebelum digoreng, ikan akan dicelup ke dalam tepung dan di cicah bersama sos.

Selain ikan, hasil laut seperti sotong, udang dan ketam malah keropok lekor turut dicelup dengan tepung sebelum digoreng.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: